Populära onlinespel just nu

Att spela online har aldrig varit så populärt som det är nu. Några av de mest populära spelet för tillfället är de man spelar mot eller med andra över nätet och här tar vi ett titt på några av dessa spel och ger en kort sammanfattning vad de går ut på.

shutterstock_197763296

League of Legends

Vi börjar med kanske ett av de mest populära onlinespelen för tillfället: League of Legends. Detta är ett lagbaserad actionpackat spel där man tar kontrollen över en “champion” och tillsammans med fyra andra spelare och slåss mot en lag bestående av fem motståndare. League of Legends är väldigt stort inom e-sport också, de största tävlingarna drar till sig enorma tittarsiffror, finalen 2015 hade över 36 unika besökare på den officiella live streamen. För en snabb genomgång hur spelet går till kan man läsa ett av våra tidigare inlägg.

Nätpoker

Nätpoker började sprida sig som en löpeld över internet i början på 2000-talet och har nu cementerat sig ett av världens mest spelade tävlingsspel på nätet. Till skillnad från de andra spelen i denna lista är poker inte ett enda spel, det är en sammanslagning av många spel med varianter i regler och spelsätt, men där målet alltid är att få den bästa handen möjligt (vilket i spelet Razz råkar vara den “sämsta” handen). Poker har blivit en tittarsport och tack var bla pokerprogram som visar liveturnerningar på TV och online, har det tillochmed skapats streamkanaler dedikerade till att visa livepoker. En sådan är Elky’s Twitch-kanal där herr Grospellier himself lägger upp sina poker streams för världen att se. Om ni inte vet vem Elky är så kan vi avslöja att han är en av de största pokerspelare som gjort sig känt för sina manga vinster i turnerningssammanhang via pokerjätten PokerStars. Här är ett exempel på en sådan video, Elkys första live streaming:

The Division

Det nyligt utkomna The Division är det senaste spelet inspirerat av författaren Tom Clancys böcker, och just detta spel drar även inspiration från händelser som Operation Dark Winter och det presidentinstiftade Directive 51. USA har drabbats av en plötslig spridning av smittkoppor på grund av virusinfekterade sedlar och har lyckats slagit ut landets infrastruktur på bara tre dagar. I detta spel tar man rollen som en agent i Strategic Homeland Division, mer känt bara som The Division, med målet att försöka rädda det som fortfarande kan räddas. The Division är ett MMO-actionspel med lätta rollspelsundertoner (levelsystem, crafting, osv).

Hearthstone

Poker är inte det enda kortspelet som är populärt just nu, vi har även Blizzards spel Hearthstone. Detta spel utspelar sig i WarCraft-världen Azeroth, mer specifikt inne i en taverna någonstans i Azeroth. Här samlas alla de stora hjältarna för att utmana varandra i ett samlingskortspel, och alla kommer dit med sina egna unika kort. Spelet lånar tungt från koncept som etablerats av Magic the Gathering där man spelar ut varelser och kastar besvärjelser i form av kort. Dessa kort har alltid en kostnad och ju starkare kortet är desto mer kostar det. Till skillnad från Magic the Gatherings system där man måste spela ut “land”-kort för att generera mana får man dock mana gratis i Hearthstone; man börjar med en manakristall och får en ytterligare varje runda upp till ett max av 10, dessa fylls på igen varje gång det blir ens tur.

World of Tanks

Krigsspel har alltid haft en plats i spelvärlden och World of Tanks tar just upp en ansenlig del av denna plats just nu. Detta spel är precis vad det låter som: ett spel där tanks beskjuter varandra. Det finns fyra olika typer av tanks att välja mellan: tunga, medium, lätta och artilleri. Alla har sin plats och uppgift i en match och ett balanserat lag bör innehålla ett par av varje typ. För att vinna en match måste man antingen ta över motståndarnas basläger eller skjuta sönder varje tank på motståndarlaget. När man skjutits sönder kan man välja att stanna kvar i matchen och observera sina allierade eller helt enkelt lämna den och påbörja en ny match. Men så länge matchen pågår är tanken man använde i den obrukbar och man måste då ha tillgång till mer än en för att kunna starta en ny match.