League of Legends

League of Legends är ett av de ledande spelen inom e-sport med 67 miljoner spelare varje månad. I en artikel från 2012 var League of Legends det mest spelade spelet på PC, i antal timmar sett, och det har bara växt i popularitet sedan dess. 

Computer Gaming

League of Legends är ett så kallat MOBA spel (multiplayer online battle arena), där två lag om fem spelare var försöker vinna genom att förstöra motståndarens bas. I början av varje match väljer man en av över hundra olika karaktärer att spela, och sedan börjar kampen.

Kartan är upplagd så att det finns tre vägar som kopplar samman de två lagens baser. Dessa kallas normalt sett för “top”, “mid”, och “bot”, mittenvägen går i rak linje mellan baserna, från det lägre vänstra hörnet till det övre högra, de två andra vägarna följer kartans kant till var sitt hörn och svänger sedan för att följa nästa sida av kartan fram till motståndarnas bas. Mellan dessa tre vägar är vad man kallar för “djungeln”, där monster sitter och väntar.

Var 30:e sekund så skickar varje bas ut en rad av små figurer, kallad “minions”, som slåss med motståndarna, om man dödar en så får man guld, och med detta guld köper man bättre utrustning åt sin karaktär. Monstren i djungeln, och motståndarnas karaktärer ger också guld om man besegrar dem. Monster i djungeln kommer tillbaka efter ett tag efter alla i en grupp dödats, och varje gång man själv eller en annan spelares karaktär blir dödat så är man borta en viss tid beroende på hur lång tid matchen har pågått.

Varje spelare börjar på level 1 och kan ta sig upp till level 18. Man gör detta genom att tjäna erfarenhetspoäng varje gång en av motständarens minions, ett monster i djungeln, eller en av det andra lagets karaktärer som blir dödad i ens närhet. Varje level man går upp får man öka en av fyra olika förmågor med ett steg. De flesta kan öka fyra av sina förmågor fem gånger och den fjärde förmågan tre gånger. Varje gång en förmåga ökas blir den starkare eller bättre på ett eller annat sätt.