Pokerspel

Poker är något som många roas av att spela, oavsett om det är för nöjes skull eller på ett professionellt plan. Många lyckas faktiskt försörja sig på spelandet.

Som pokerproffs tilltalar storvinsterna, speciellt om man haft ett lyckosamt år som pokerstjärnan Daniel Negreanu. Under 2014 spelade han in runt 10 miljoner i vinster.
Du kan läsa mer om hans bedrifter på Aftonbladet.

Bland de populäraste spelen under turneringar hittar du Texas Hold’em och Five Card Draw, och det med god anledning.

Trots att Texas Hold’em är en ganska ny variant inom pokergrenen så är det världens mest spelade pokerspel. Det är även i detta spel som pokerturneringen WSOP Main Event avgörs i varje år. WSOP är inte direkt något för nybörjaren. De flesta nätcasinon idag erbjuder Texas Hold’em.

Texas Hold’em går ut på att du med två kort i handen och fem kort på bordet ska försöka få ihop den bästa femkortshanden. De kort som ligger på bordet delas av alla spelare och kallas för brädan. Det spelar ingen roll hur många av de kort i din hand eller på bordet som du använder dig av, utan det är den bästa pokerhanden som är viktigast här. Om spelet går till showdown så är det spelaren med den högsta pokerhanden som vinner.

Five Card Draw eller mörkerpoker som det också kallas tillhör den äldsta formen av poker som finns. Med fem kort gäller det att få ihop den bästa handen efter ett byte. I likhet med Texas Hold’em är det enkelt att lära sig det här spelet, men tar längre tid att bli duktig på.

I början av spelet tilldelas spelarna fem kort med baksidan upp. Du kan välja att kasta mellan noll till fem av dina kort efter satsningsrundan och få lika många nya kort som du lagt ut. Samma sak händer under en till satsningsrunda, och den person med den bästa femkortshanden av alla spelare som inte lagt sig ännu vinner spelet.

Ett annat pokerspel som fångat en hel del spelares uppmärksamhet är Seven Card Stud, även kallad sjustöt på svenska. Detta faller in under kategorin stötpoker där alla spelare tilldelas både öppna och slutna kort, men inte alla på en gång. I sjustöt så kommer man så småningom ha sju kort på handen, tre slutna och fyra öppna, men det gäller ju fortfarande att skapa en hand på fem kort, så motspelarna kan ju inte veta vilka av de fyra öppna korten man faktiskt kommer att använda.

I stötpoker är det ofta inte bestämt vem som kommer att börja, till skillnad från kommunala kortspel som Texas Hold’em eller mörkpoker som Five Card Draw. Detta kommer istället bestämmas av de första korten som delas ut. I sjustöt så är det personen med det längsta öppna kortet som måste lägga in halva insatsen och sedan fortsätter man medsols runt bordet.